Jij bent een begripvol persoon, en weet dat je gebreken hebt zoals ieder ander. Heb jij met iemand te maken waarna je vaak een onderbuik gevoel krijgt? Je hebt het gevoel dat ze niet echt zijn, over de top. En elke keer wanneer je ze verantwoordelijk stelt voor hun gedrag of uitspraken die kwetsend zijn, beland je in verwarring en vraag jij je af, waarom was ik dit gesprek ook weer begonnen? Waar ging het ook weer over? Ben ik nu gek of wordt ik bedonderd waar ik bij sta? Je blijft met een gevoel achter dat je niet serieus genomen wordt en sterker nog, je krijgt het gevoel dat jij ineens het probleem bent. Wat gebeurt hier?

Signalen dat je met een narcist te maken kunt hebben:

 • Ze zijn constant een goede indruk aan het maken op anderen. Lokken complimenten uit en laten graag zien dat ze bijzonder zijn. Ze zijn uit op voortdurende bewondering.
 • Ze zijn verslaafd aan aandacht krijgen. Wat jij er ook aan liefde en aandacht instopt, ze zijn onverzadigbaar. Kunnen jouw trouw en liefde niet in waarde inschatten en zien het als iets wat hen gewoon toekomt.
 • Zij kunnen zich niet invoelen wat jij voelt. Ze hebben een gebrek aan empathie voor jou. Je krijgt het idee dat ze er niet omgeven. Ze kunnen wel empathisch doen om iets van je gedaan te krijgen. En zo zijn ze dus ook empathisch naar andere mensen.
 • Ze kunnen heel charmant zijn maar in wezen is dat gespeeld. Ze zijn aardig en doen alles voor je, als zij daar voordeel bij hebben. Bijvoorbeeld zich nodig voelen. Bewijzen dat ze goed zijn. Maar als je ze aanspreekt op gedrag wat jij niet leuk vindt, kun jij al het ‘goede’ wat de persoon voor je heeft gedaan voor je voeten krijgen en als ondankbaar bestempeld worden.
 • Hoe fragiel hun persoonlijkheid ook is ( want dat is het) ze vertonen een groot ego.
 • Alles draait om macht en controle. Daar doen ze werkelijk alles voor. Al moeten ze jou daarvoor, bij wijze van spreken, onder een trein gooien. Intimideren, beschuldigen, In je ogen kunnen kijken en liegen, je in verwarring brengen, je negeren, de silent treatment.
 • Ze hebben een enorm gebrek aan echte berouw en schuldgevoelens. Dit merk je omdat ze niet  de verantwoordelijkheid nemen van hun daden binnen de vier muren. Beloven het echter wel. Ze kunnen zelfs excuus aanbieden. En als ze jou vertrouwen hebben gewonnen, gaan ze opnieuw over je grenzen.
 • Ze dragen allerlei excuses aan waarom ze zich gedragen zoals ze doen, en meestal wordt een situatie, of jij, als schuldige neergezet. Ze zetten zichzelf als slachtoffer neer om maar geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Wat berouw lijkt in het begin blijkt later meestal zelfbeklag te zijn.
 • Ze gaan vreemd. Flirten om aan hun voorraad aan bevestiging bij te vullen. In feite zijn het lege hulsels die bevoorraad moet worden om te kunnen blijven leven.
 • Hun emoties schommelen voortdurend. Je vraagt je af met wie je op dat moment te maken hebt. Heb je met de arrogante grandioze persoonlijkheid te maken of met de uitputtende/slachtoffer? Je probeert ze te doorgronden zodat je er op kunt anticiperen. Je merkt dat het je spanning geeft en al je aandacht en energie neemt.
 • Je kunt maar moeilijk een fatsoenlijk gesprek met elkaar hebben als het gaat om verschillende gezichtspunten. Bij hen gaat het om winnen of verliezen. Verliezen is not done. Als jij bij je standpunt blijft gaan ze je de silent treatment geven, doen afstand of spuien kritiek over hoe je dingen zegt en wat je hebt gezegd. En jij vraagt je af, wat heb ik verkeerd gedaan? Nu zit jij met het gevoel dat jij zo’n moeilijk persoon bent.

Vooral wanneer de persoon zich in jouw inner cirkel begeeft, komt het niet bij je op, dat die persoon kost wat het kost zichzelf indekt en geen aandacht schenkt aan jouw gevoelens en grenzen. Je gesprekspartner begeeft zich voortdurend in een survival modes, dat alleen maar kan winnen of verliezen. Je weet niet wat er met je gebeurd maar het voelt zenuwslopend om een gesprek aan te gaan over onderwerpen dat zijn of haar fragiele ego raakt.

Een verborgen narcist gedraagt zich doorgaans tussen de vier muren in de privé sfeer als heer en meester of als een tiran. Buiten de vier muren is hij meestal geliefd bij de mensen die hem kortstondig meemaken.

Misschien heeft je omgeving je wel eens een hint gegeven: ‘ Is hij/zij een narcist?’

Overtuigt schud je je hoofd. ‘ Dat woord wordt zo gauw gebruikt tegenwoordig. Het lijkt wel een trend,’ dus sla jij die vraag in de wind als absoluut onmogelijk.

Ik weet nog dat mijn moeder een tros nepdruiven had, die op een schaal lag. Ze glansden mooi, en zagen er rijp uit. In de eerste instantie zagen ze er echt uit, maar als je dichterbij komt zie je dat ze  onbruikbaar en dus niet eetbaar zijn. Zo gaat het ook met een narcist. Ze lijken echt, maar als je dichterbij komt dan ontdek je dat ze niet echt zijn, daarom laat een narcist niet toe dat iemand dichtbij komt.

In Matt. 7:16 staat dat je ze aan hun vruchten kunt herkennen. Je plukt toch geen druif van doornstruiken of vijgen van distels? Het zou je in de war maken. Wanneer iemand zich voordoet als een persoon die hij in werkelijkheid niet is, dan spreekt de Bijbel over een wolf in schaapskleren.

Het toetsen /ontdekken of je met een narcist te maken hebt, is het meest moeilijk omdat je verwacht dat de persoon je lief heeft. Zoals in een huwelijk of je vader en moeder. En daarom blijf je vaak in de illusie, dat ze het niet zo bedoelen. Dat doe je vaak onbewust.

Zij hebben hun onvolmaaktheden net als mij, hou jij jezelf voor. Toets het zoals in Mattheus 7:16 staat. Toets de vrucht. Misschien, heel misschien leef jij in een illusie dat het een goed persoon is. Je hebt vanuit je christelijke opvoeding geleerd om altijd het goede te zien in iemand. Dus die gedachten dat die persoon een narcist is, kan vreselijk voor je klinken. Maar de waarheid maakt jou vrij. Durf de ontdekking aan te gaan of je met een narcist te maken hebt. Doe dat zeker, als de relatie je volledig uitput en jij jezelf aan het verliezen bent.