Waar veel relaties door worden verstoord is dat beide partijen in triggertaal praten. Het gebeurd op het werk, in vriendschappelijke relaties, in familie en huwelijksrelaties. Ik leg het je graag uit.

Getriggerd worden betekend, dat iets of iemand een gevoel bij je los heeft gemaakt, dat in je verleden is ontstaan. Je zou kunnen zeggen dat de getriggerde, de huidige gebeurtenis ziet met de bril van het verleden op.

  • Je kunt plotseling heel boos worden terwijl daar geen aanleiding voor is.
  • Vind je het lastig als iemand je corrigeert en reageer je defensief? Misschien heb je een dominante agressieve vader gehad.
  • Ben jij die manager die altijd conflicten opzoekt? Moest je vroeger vechten om te krijgen wat je wilde?
  • Ben jij die vrouw die verlamt raakt als er een discussie opgang komt? Mogelijk ben je vroeger niet gehoord of serieus genomen.
  • Misschien wordt jij angstig als je man later thuis komt en reageer je emotioneel wanneer je hem ziet. Ben je in de steek gelaten door iemand, je vader misschien, een vorige partner?

Er gaan veel relaties stuk of zijn verstoort, omdat je geen idee hebt waarom je reageert zoals je doet. Er is veel verwarring in de communicatie. Je raakt je baan kwijt. Je hopt van de ene baan naar de andere omdat jij je niet kunt vinden met leidinggevenden of collega’s. Simpelweg omdat je reageert vanuit een oude pijn, waar jij je niet bewust van bent.

Daarom trek jij je maar terug uit relaties die jou dat ongemakkelijke gevoel geven en blijf je achter met wat oppervlakkige relaties. Die heb je misschien best veel maar als je eerlijk bent voel jij je eenzaam en niet gelukkig. Is dit nou het leven? Jezelf isoleren of terugtrekken is niet de oplossing.

Wanneer je weet wat er achter jouw trigger zit en ontdekt waar je emotie en gedrag vandaan komen, dan kan het denken en het gedrag bijgesteld worden om in het heden te blijven, zodat het gesprek een constructieve wending krijgt. Jij kunt die ander niet veranderen, maar je kunt wel leren hoe je met jouw gevoelens om kunt gaan die jou op dat moment veel spanning en stress geeft. Hoe reageer je als je getriggerd bent? Hoe pakte dat uit? Is het helpend voor de situatie of voor jou?

Herstel van emoties en relaties ontstaan wanneer het ‘waarom’ achter ons gedrag wordt begrepen. En als het ‘waarom’ is ontdekt, is het nodig om beschadigde emoties te verwerken.

Het mooie hiervan is, dat je dan je benaderingswijze kunt veranderen en niet meer op die triggers in hoeft te gaan. Heel vaak verdwijnen de triggers zelfs. Omdat de angel eruit is gegaan tijdens het verwerkingsproces. Dan kun je trouw blijven aan je authentieke zelf.

Hoeveel huwelijken zouden dan nog heel zijn? Hoeveel vriendschappen zouden nog bestaan? Wat een rust zou je hebben als je contract verlengt wordt en uiteindelijk een vaste aanstelling krijgt en je het prima met je collega’s kunt vinden. Wat dacht je van opbouwende vriendschappen waar je kunt delen wat echt in je leeft en dat je niet meer bang bent voor gezonde verbondenheid? Het leven draait om relaties, dat maakt dat wij ergens bij horen en ons van waarde kunnen voelen.

Ontdek wat jouw triggers zijn, erken dat je ze hebt dat is al een stap in de goede richting. Ga na wat er in je gedachten en gevoelens gebeurd, daar moet je wel even voor gaan zitten. Maar het is verhelderend om de gedachten te ontdekken die jouw triggers aanjagen en het is bevrijdend om die gedachten te vervangen door positieve constructieve gedachten.