Het woord co dependentie of terwijl co afhankelijkheid zegt het al: De persoon voelt zich afhankelijk van de ander. Het heeft iets nodig wat hij of zij zelf niet heeft. Vaak gebeurt dat onbewust.

Co dependentie is het gevolg van een hechtingstrauma.

Hoe herken je een hechtingstrauma?

Je bent in een bepaalde toestand waarin je je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet voor iets of iemand. Je neemt de ander serieuzer dan jezelf dus krijgt hij meer ruimte, dan jijzelf nodig hebt. Je gaat je aanpassen. Je staat als het ware op de automatische piloot om hun wensen en verwachtingen tegemoet te komen. Op het moment zelf heb je het vaak niet in de gaten maar achteraf kun jij je er rot over voelen, boos of leeggezogen.

Aanpassen is een tweede natuur voor je. Op die manier krijg je waardering, bevestiging en goedkeuring en dat geeft een goed gevoel over jezelf. Je hebt dus iemand nodig waar jij je patroon van het aanpassen kunt blijven uitvoeren. Dat heet co afhankelijkheid. Het kan zover gaan dat je alles doet voor die waardering en jij mensen over je grenzen laat gaan. Omdat je gewend bent om je eigen gevoelens te negeren en andermans belangen voor te laten gaan, is het gevolg dat jij jezelf kwijtraakt.

Een belangrijke oorzaak van co afhankelijkheid

Co afhankelijkheid is het gevolg van een hechtingstrauma: Door een gebrek aan liefdevolle zorg kan een kindje onveilig gehecht raken. Bij een aantal kinderen kan dat leiden tot een hechtingstrauma.

Een voorbeeld:

Een kind dat in de opvoeding niet is voorzien in de emotionele behoefte zoals bijvoorbeeld troosten, beschermingen, bevestiging, begeleiding, adviseren of meeleven. Dit draagt niet bij aan de emotionele groei en eigenwaarde van het kind. Het kind weet dus niet wat het moet doen als er iets gebeurd, want het is niet aangeleerd hoe hij dat kan oplossen. Het kind kan in de volwassen fase vaak niet registeren als iets niet goed is voor hem of haar.

Vaak merken ze in de volwassen fase dat er iets misgaat maar ze kunnen de vinger er niet opleggen. Je weet niet wat het is dus neem je een kijkje in je kindertijd. Maar er is juist iets niet gebeurd, wat wel had moeten gebeuren. Daarom is het moeilijk te ontdekken waarom jij blokkeert.

De gevolgen van emotionele verwaarlozing

Er is een afsplitsing gekomen binnen het kind door een onveilige hechting. Een afsplitsing van het ware zelf. Je blijft achter met de gedachten dat er iets mis met je is. Schaamte en schuld staan je al op te wachten. Je voelt je anders dan andere mensen en vooral dat je gebrekkig bent. Het kind in je voelt zich hulpeloos.

Je hebt duidelijk problemen met grenzen stellen en je hebt geen helder beeld van wat jouw verantwoordelijkheid is in relaties. Met het gevolg dat je te veel verantwoordelijkheid draagt. De uitputting en het opgebrand raken komen steeds dichterbij. Wanneer de ziel zwijgt gaat het lichaam op een gegeven moment spreken. Nek, schouder en hoofdpijn klachten kunnen ontstaan. Altijd een vol hoofd. Druk op de borst en kortademigheid.

Gun jezelf een moment om na te denken waarom jij geen ‘nee’ durft te zeggen of dat je altijd maar grenzeloos andermans behoeften vervult. Wie wil nou niet leven van binnenuit in plaats van geleefd worden door de verwachting van anderen?  Bijna altijd is het terug te voeren naar je kindertijd.