Een overlevingsmechanisme die bijna niet opvalt: Mensen die dit doen willen anderen bij hun echte ‘ik’ vandaag houden. 

De gedachten dat ze betrapt worden en vergezeld met een laag zelfbeeld, rest hun niets anders te doen dan overgaan op een afweer mechanisme die bijna niemand doorheeft namelijk: Het uiten van gevoelens.

Deze persoonlijkheidsstoornis komt voor bij mensen met ptss, mensen met een laag zelfbeeld en beschadigde emoties. 

Dit type persoon weet dat als je over je eigen beleving praat, niemand het kan ontkrachten. Want wat je voelt is van jou. Dus zegt hij niet wat hij denkt maar wat hij voelt. Voorbeelden:

  • Ik ervaar dit gesprek niet op basis van gelijkwaardigheid. – Dit gesprek wordt niet gevoerd op basis van gelijkwaardigheid want… ( onderbouwing)
  • Je komt belerend over – Ik vind dat je me de les leest of wil je me een lesje leren?
  • Het lijkt wel of je een draaiboek hebt, hoe ik moet zijn – Ik vind jou idee hoe ik zou kunnen reageren overdreven.
  • Ik heb niet het gevoel dat je luistert – Je luistert niet naar wat ik heb gezegd, want…
  • Ik heb het gevoel dat jij de baas speelt – Ik vind je bazig. 

Gevoel uiten is bedoelt om je open te stellen voor die ander en niet om iemand mee in het gezicht te slaan. Het is schadelijk om gevoelens te uiten met een geheime agenda. Er wordt op een verkapte manier verwijten naar iemand gemaakt. Zonder dat hij of zij zich kan uitspreken, want dit type persoonlijkheid ziet dat als het ontkrachten van zijn eigen gevoel. Waarna hij zijn afkeur naar jou laat blijken.

Dit type mensen die hun hart met prikkeldraad hebben gewikkeld zeggen: ‘ik voel, ik ervaar….. want als ze gewoon zeggen wat ze denken, kan dat betwist worden, dus blijven ze op gevoelsniveau zodat niemand daar aan kan komen. Op die manier wordt je het zwijgen opgelegd. 

Diezelfde emotie laten ze zien aan de buitenwereld om empathie bij de ander op te wekken en de indruk te wekken dat ze eigenlijk heel openhartig zijn. Het tegendeel is waar.

Gevoelens uiten is helemaal oké, juist van belang! Maar probeer te onderscheiden of iemand het gebruikt als afweermechanisme of om wederzijds begrip te creëren. 

Signalen:

Als iemand zijn gevoelens met je deelt, maar niet aanhaakt op wat jij zegt – Als dit type persoon in het uiten van zijn gevoel alleen maar negatieve dingen over jou zegt – Als hij star blijft over zijn zienswijze over jou – Je hebt altijd een onderbuik gevoel na zo’n gesprek maar kan de vinger er niet opleggen –  dit gebeurt structureel, wees dan alert.

Misschien herken je dit soort gesprekken structureel op je werk of in privé sfeer? Het kan je persoonlijkheid behoorlijk schaden en het maakt dat je aan jezelf gaat twijfelen. Als hij of zij niet openstaat voor wie jij werkelijk bent, neem dat wat de persoon zegt met een korrel zout. En stel duidelijke grenzen.