Moet ik me dan voorbereiden voor als me iets ergs overkomt? Daar wordt niemand echt warm van! Wat je wel kunt doen is, om jezelf te leren kennen. En daarmee bedoel ik dat je weet hoe jij in elkaar steekt. Weet wat je in ‘huis’ hebt om met het leven om te gaan. 

  • Weet jij wat jij denkt, voelt en hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties? 
  • En wat zijn de gevolgen van jou reactie op bepaalde gebeurtenissen? Hoe voel jij je daarna en wat is het effect op jou omgeving? 
  • Als je ontdekt welke karaktereigenschappen helpend zijn om met een ingrijpende gebeurtenis om te gaan en welke juist niet, kun je deze aanpassen. 

In mijn praktijk spreek ik mensen die zichzelf een lange tijd kwijt zijn geraakt of dat ze niet meer weten wie ze zijn. Een ernstige situatie zette hun leven stil en ontdekten dat ze zichzelf niet (meer) kenden. Het omgaan met het leven vinden ze moeilijk als er iets ingrijpends gebeurd. 

Niets om voor te schamen. We hebben nu eenmaal geleerd om door te gaan en sterk te zijn. De tredmolen van het leven is lastig te stoppen. Toch vraag ik je om eens uit die molen te stappen en jezelf vragen te stellen zoals hierboven staat geschreven.

Als het reflecteren een gewoonte wordt en jij jezelf door en door kent, voel jij je minder uit het veld geslagen. Je bent sneller in contact met jezelf, zodat je in ernstige situaties de grip op je eigen leven niet hoeft te verliezen. 

Ga jij wat meer stilstaan bij jezelf? Wordt 2023 een jaar van bewustwording voor jou? Op naar meer weerbaarheid voor 2023.